Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 29 martie 2014

Consultantul FIDIC !

Astazi am fost la un investitor sa il ajut in alegerea unei variante corecte de investitie.
Si asa mi-am adus aminte de vremurile mele de glorie cand eram si eu consultant si nu la baza lantului trofic (in executie) cum sunt acum.
Suntem in anul 2014 si sunt socat de lipsa de interes fata de consultanti in general. Si in special de consultant FIDIC.
Multa lume nici nu a auzit de asa ceva. Sa recapitulam. FIDIC este un acronim de la  denumirea franceza a Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti.
Si ce mai vor si consultantii astia? Teoretic ei ar vrea ca lucrarile de constructii si instalatii sa fie corect executate si la un pret cinstit si eventual transparent. Unii mai vor ca si proiectele sa fie bine executate si sa satisfaca cerintele rezonabile ale beneficiarului. Pentru ca nu toti beneficiarii sunt specialisti in constructii-instalatii (sau DA?).
Si cand te gandesti ca FIDIC-ul asta exista din 1913 ( 101 ani!!!).
La FIDIC s-ar putea spune ca activitatea tine de cromatica.
• Cartea Roşie („Red Book”) – Condiţii de Contract pentru construcţii de clădiri şi lucrări de inginerie proiectate de către Beneficiar;
• Cartea Galbenă („Yellow Book”) – Condiţii de Contract pentru echipamente electrice şi mecanice şi pentru clădiri şi lucrări de inginerie proiectate de către Antreprenor;
• Cartea Argintie („Silver Book”) – Condiţii de Contract pentru proiecte la cheie;
• Cartea Verde („Green Book”) – Forma scurtă de contract, consacrată lucrărilor de mai mică anvergură.
Singura diferenta majora este cine plateste proiectantul. Sau beneficiarul ( si face cum vrea el) sau constructorul si gaseste o varianta mai ieftina la problema.
Lucrurile in mod normal ar trebui sa fie astfel:
Un beneficiar (investitor) ar trebui sa isi angajeze o echipa de ingineri : de structura, de instalatii (HVAC, sanitare si electrice) cat si un arhitect. Ar mai trebui sa angajeze un diriginte de santier. Cu asa o echipa nici un proiect nu ar da gres. Nici ca parte tehnica, nici nu ar lua-o razna financiar. La asta ar trebui adaugat un proiect bine facut, sau macar indreptat inainte de contractare.
Astazi am facut parte din asa o echipa eu fiind specialistul si in HVAC si in sanitare si in electrice. Am fost fericit si nivelul discutiilor a fost ridicat.
Consultanti exista nu doar in firme cu nume mari si eventual straine. Din pacate investitiile straine merg mana in mana cu consultantii straini. E greu de spart acest monopol.
Asa ca stau si imi aduc aminte de anii 2009 cand proiectele inca dadeau in clocot si piata de constructii nu era la pamant.
Adevarul este iarasi ca totusi se simte o schimbare in bine. Lucrurile au inceput sa se mai miste.
Nu costa o avere sa angajezi un consultant. Dar poti economisi o avere din salvarea unui proiect.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu