Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 8 martie 2014

Zodiacul chinezesc al casniciei. Editie masculina.

12 ani ! Un ciclu mititel dintr-un ciclu mai mare de 60 de ani!
Acum cand ma despart mai putin de 24 de ore de finalizarea ciclului mic al unei plimbari prin semnele zodiacale chineze (ale casniciei), m-am gandit sa va ofer propria-mi experienta in parcurgerea acestor 12 ani.
Mai intai cateva notiuni introductive:
""Calendarul chinez nu numără anii într-o secventa infinită, ci fiecărui an îi este atribuit un nume format din două componente în cadrul unui ciclu repetitiv de 60 de ani. Prima componentă este o tulpină cerească: Jia (asociată cu lemnul in crestere), Yi (asociată cu cheresteaua), Bing (asociată cu focul natural), Ding (asociată cu focul artificial), Wu(asociată cu pamantul), Ji (asociată cu lutul), Geng (asociată cu metalul), Xin (asociată cu metalul forjat), Ren (asociată cu apa curgatoare) și Gui (asociată cu apa statatoare).
Cea de-a doua componentă este numită „ramură terestră” și implică numele celor 12 animale din ciclul zodiacal: Zi (șobolan), Chou (bou), Yin (tigru), Mao (iepure), Chen (dragon),Si (sarpe), Wu (cal), Wei (oaie), Shen (maimuță), You (cocoș), Xu (câine), Hai (porc).
Fiecare din cele doua componente este utilizata consecutiv. Prin urmare, primul an al ciclului de 60 de ani devine Jia-Zi, al doilea an este Yi-Chou, și așa mai departe. Când un set de componente se termină, acestea sunt luate de la inceput. De exemplu, al 10-lea an este Gui-You, al 11-lea an este Jia-Xu, al 12-lea an este Yi-Hai si al 13-lea an este Bing-Zi. În cele din urmă, al 60-lea an este Gui-Hai. Acest model de numire a anilor datează de aproximativ 2000 de ani.""
Anul 1 : Jia-Zi , sau sobolanul de lemn. Dupa cum observati este vorba de un lemn in crestere, asemenea unei copacel nou plantat, copecelul casniciei. Si de ce sobolanul sa fie primul ? Legenda spune (una dintre cele doua) ca sobolanul a fost cel mai destoinic in a castiga o cursa in fata altor 12 animale. Unul dintre animale a fost pisica. Aceasta fiind puturoasa l-a rugat pe sobolan sa o scoale de dimineata pentru a participa la cursa. Sobolanul a evaluat situatia si a stiut ca va fi mancat de pisica, asa ca nu a sculat-o. Proba consta in trecerea unui rau. Si cu toate ca altii erau mult mai buni ca el sobolanul a traversat primul raul si a ajuns la rege. Si asa au ramas 12 animale, pisica dormind toata ziua.
Pe scurt. Sobolanul este un model de tenacitate, si rezistenta. Asta ar fi primul an de casnicie. Lucrurile sunt mici ( la fel si alinturile) si cuplul creste asemena copacelului de lemn Jia.
Anul 2. Yi- Chou , sau bivolul de lemn. Este vorba de un lemn prelucrat. Despre scandura, despre construirea relatiei si intarirea ei. Bivolul nu se refera neaparat la un bou. Se refera mai mult la capacitatea de efort si de a construi ceva. De a misca lucrurile din loc. Energie si forta bruta. Toate intr-un sens constructiv. Sa nu uitam ca totusi bivolul a ajuns pe locul doi in intrecere, fiind depasit in ultima secunde de sobolan la iesirea din apa.
Anul 3. Bing- Yin, sau tigrul de foc. Nu orice fel de foc. Este vorba de focul dragostei. Pasiune.Pasiunea care da nastere vietii. Sau da nastere unei maimute de lemn. Tigrul inseamna forta si agilitate. Inseamna si multa maternitate. Inseamna anul unor mari realizari.
Anul 4. Ding- Mao, sau iepurele de foc. Este vorba de focul artificial, cel cu care te confrunti zi de zi. Cel care te arde pe exterior. Cel ce urmeaza sa te prelucreze. Este anul multor alergaturi si provocari. Multa munca si multe probleme. Atat de sanatate cat si de viata. In intrecerea sus amintita, saracul iepure s-a aflat in urma tigrului si in fata dragonului. Si a reusit sa termine cursa cu bine trecand raul pe spatele dragonului si totusi inaintea lui.
Anul 5. Wu- Chen, sau dragonul de pamant. Pamantul cel rodeste si care trebuie insamantat. Este vorba de multa munca si de pregatirea recoltelor viitoare. Este anul in care prosperitatea, dar si munca multa incep sa apara. Munca, treburi si maimutica care tot creste.
Anul 6. Ji- Si. Sarpele de pamant. Este vorba de fapt de lut sau argila , sau chiar noroi. Este anul  inoielilor, al schimabrii de serviciu. Este anul poticnelii si al inceputului crizei. Lucrurile se târăsc, dar merg inainte.
Anul 7. Geng- Wu. Calul de metal. Este vorba de metalul natural, cel care trebuie extras din pamant. Si asta nu cu usurinta. Calul este animalul de povara. Calul de metal este unul al muncii absolute.
Anul 8.  Xin- Wei. Oaia de metal. Este de vorba de metalul prelucrat, de cel forjat in foc. Oaia sau capra. Asta da dilema. Se pare ca pentru chinezi asta nu conteaza. Amandoua sunt Wei. La fel ca vecinul meu. Anul cel mai greu pentru mine.
Anul 9. Ren- Shen. Maimuta de apa. Este vorba de o apa curgatoare, de un torent, de un parau de munte umplat de topirea zapezii. De fapt aici este vorba de o echipa formata din trei : oaia, maimuta si cocosul. care sunt la pachet. Ei trei au format o echipa pentru a trece raul. La fel si pentru mine am avut nevoie de trei ani sa trec raul crizei. 
Anul 10. Gui- You. Cocosul de apa. Este vorba de o apa statatoare. Torentul s-a calmat si deja valtoarea vietii s-a mai linistit. Cocosul este un animal domestic care are grija de lucruri domestice. de dus maimutica la scoala, de luat maimutica de la after-school, de dus maimutica la karate si la inot si cel mai important de a scula familia in fiecare dimineata (dar in fiecare) la ora 7.00 .
Anul 11. Jia- Xu. Cainele de lemn. Cel care pazeste casa, mai face ceva cumparaturi, latra mult si in zadar. Lemnul este acum un ditamai copacelul, pe care cainele cu conștiinciozitate il marcheaza zilnic. 
Anul 12. Yi- Hai. Porcul de lemn. Lemnul este prelucrat. Asadar este vorba de purcelul cu costum de lemn sau cu urechi de lemn. Nici prea harnic, nici prea productiv. Nici nu prea aude, nici nu prea intelege. Totusi asigura carnea familiei.  In legenda se spune ca a ajuns ultimul pentru ca a adormit pe drum.
Asta ar fi o legenda a zodiacului. Alta ar fi despre Budhha si cum inainte de moarte a chemat la el animalele. Ordinea chemarii a ramas ordinea zodiacului.
Asta a fost si pentru mine cicluletul de 12 ani.
Nu am vrut sa povestesc varianta pentru legenda cu Budhha pentru ca este trista. 
Asa ca imi mai raman in fata inca 4 cicluri de 12 ani de strabatut pentru a parcurge tot cercul.
HA HA HA!!!
Asta ar fi o poveste frumoasa! NU?
Sa vedem cat de lung va mai fi drumul, caci plin de neprevazut este.
Chiar si avand ghid horoscopul.
12 ani de drum ale unei oi (capre) de foc alaturi de un dragoanca de foc si ceva mai nou alaturi de o maimuta de lemn.
Dragoanca si maimuta. 
Va multumesc pentru calatoria pe care o strabatem impreuna. Este palpitanta si frumoasa. Si mai ales este luminata de focul dragostei.
Trebuie sa avem grija ca focul caprei si al dragonului sa nu arda lemnul maimutei!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu